JESENÍKY
Království horské divočiny

24. ÚNORA 2023 (PÁTEK) OD 18:30

MIMOŘÁDNÉ FILMOVÉ PŘEDSTAVENÍ A BESEDA

Velmi zajímavý přírodopisný film vznikal 4 roky. Uvidíte v něm spoustu unikátních záběrů z horské fauny a flory, na kterou ještě civilizace nedolehla plnou vahou. Endemické rostliny i zvířata, rašeliniště, alpínské hole. Celým filmem provází hlas herce Miroslava Táborského, natočil jej, sestříhal a scénář napsal známý dokumentarista – režisér M. Polák, kterého jsme pozvali k besedě o natáčení po promítnutí. Na filmu se podíleli i další lidé z Jeseníků. Kromě traileru je k dispozici i film o filmu. Oba jsou na této stránce.

Film “Jeseníky – království horské divočiny” je patrně jeden z nejúspěšnějších filmů s podobnou tématikou u nás vytvořený ve spolupráci s CHKO Jeseníky. Po promítání proto bude následovat i beseda s režisérem filmu a půjde nejspíše i o pražskou premiéru.
Jeseníky jsou až mýtickou krajinou Severní Moravy s pramenící Moravou. Kdo zde někdy byl, měl možnost si všimnout jedinečnosti Jeseníků. “Patřím mezi ty, kterým z našich hor učarovaly ze všech nejvíce. Pro svoji dostupnost, přírodní zachovalost a pořád ještě relativně stranou nájezdům turistů,” říká o filmu P. Duchek, který tak vysvětluje zájem o promítnutí filmu u nás.
Na filmu je poznat, že jej vytvořili lidé z Jeseníků a profesionální filmaři. Uvidíte vzácné záběry jeřábka lesního, sluku lesní, koloběh a proměny hor, většině návštěvníkům skryté chování zvířat, letecké záběry atd. Originální filmová hudba je doplněna o tlukot datlíků, troubení jelenů a sudetskou citeru.

Marián Polák je jeden z nejznámějších a nejvýznamnějších českých režisérů současnosti, který se věnuje tvorbě filmů o přírodě.
Za dokument “Živý obraz lepšího světa” obdržel výroční cenu FITES Trilobit a další ceny na festivalech Ekofilm a Naturvision. Jako kameraman a producent připravil například s režisérem Janem Hoškem desetidílný seriál Příběhy zvědavých přírodovědců nebo koprodukční filmy “Netopýři ve tmě” či “Svět podle termitů”, za který obdrželi Velkou cenu na Life Sciences Film Festivalu. Vrcholem jeho dosavadní tvorby je pak dokument Planeta Česko, jenž byl nominován na cenu Českého lva v kategorii nejlepší dokument v roce 2018.
Na filmu spolupracovali:
Marián Polák (scénář, střih, režie, kamera, produkce)
Miroslav Táborský (komentář filmu, herec)
Petr Šaj (kamera, vedoucí Správy CHKO Jeseníky, produkce)
Jan Barančík (letecké záběry, pilot)
Štěpán Mikulka (fotografie, kamera)
Jiří Petr (kamera)
Jiří Baják (časosběrné záběry)
Tomáš Háček (hudba, skladatel)
Václav Flegl (mix zvuku)

ABC ֍    PŘEDPRODEJ A PRODEJ VSTUPENEK    ֍ ABC

Nečíslovaná místa k sezení. Kdo dřív chodí, ten líp sedí…

Členové a registrovaní příznivci Spolku OKO a spolkem pozvaní hosté mají vstup zdarma.

Předprodej v Újezdě nad Lesy (Praha 21 resp. 9)

Základní cena vstupenky: 150,- Kč

Předprodej bude:

• zahájen 7. února 2023
  • ukončen v den konání akce

Kamenné obchody

Blatov: Romantika, Račiněveská 2444, 776 659 653

centrum: Knihkupectví Nad Lesy, Staroújezdská 45, 777 774 117

Rohožník: Chovatelské potřeby, Malešovská 1652, 608 982 295

Prodej před divadelním sálem

Cena vstupenky: 200,- Kč.

Prodej bude:

• zahájen v den konání akce v 18:30 (otevření vstupu do sálu)
  • ukončen v den konání akce v 19:00 (budova bude uzavřena)

On-line přes smsticket

Cena vstupenky: 160,- Kč

Předprodej bude:

• zahájen v úterý 7. 2. 2023
  • ukončen dvě hodiny před začátkem akce

Poznámka: Cena vstupenky je už s poplatkem za prodej. Poplatky za transfer a avíza se mění podle vaší volby druhu platby a zasílání SMS. Aktuálně nejčastější variantou je zvýšení ceny vstupného o 10,- Kč nebo o 16,- Kč.

Pohodlný a jednoduchý nákup vstupenky

▼       ▼      ▼     ▼    ▼   ▼  ▼ ▼ ▼  ▼   ▼    ▼     ▼       ▼       ▼

Trailer k dokumentárnímu (přírodopisnému) filmu

M. Polák o dokumentárním filmu Jeseníky …

17. února 2023

Chcete být pravidelně (obvykle 1x  za měsíc) informováni o našich akcích?
Stačí se stát (registrovaným) divákem a mít mail. Více najdete zde.

KDE NAJDETE DIVADELNÍ SÁL?

Divadelní sál při Masarykově ZŠ se nachází v budově I. stupně, vchod je ale z boku budovy (od lesa) z Čentické ulice. Přímo před školou je autobusová zastávka Hulická, asi 100 m dál je zastávka Újezd nL.

Můžete také přijet z centra Prahy vlakem z Hl. nádraží, z Masarykova nádraží či z Prahy  – Libně do zastávky Praha – Klánovice a pak jít cca 15 minut pěšky nebo jet jednu stanici některým z autobusů. Z opačné strany vlaky jezdí ze směru Úvaly, Český Brod.

Adresa: Staroklánovická 230, Praha 9, Újezd nad Lesy
Navigace: Zadejte si ulici Čentická 2442