Zachraňte OKO

Není OKO jako OKO aneb „Zachraňte OKO“

OKO je jednou z nejznámějších českých edic knížek pro děti a mládež formátu přibližně 10 × 15 cm. Náš projekt „Zachraňte OKO“ běží více než 18 měsíců a stále se nám nedaří sesbírat všechny díly této kultovní edice. Celkový počet vydaných špalíčků Edice OKO je celkem 112 výtisků a nám stále chybí cca 35 knížek. Seznam chybějících knížek OKO.Nenechte se zaskočit počtem knížek. Některý svazek byl třeba třikrát přepracován a doplněn. Naší snahou je sesbírat veškerá vydání, ale prioritní je mít ucelenou řadu vydání bez ohledu na nakladatelství či vydání.

Pomozte nám prosím dokompletovat celou edici, abychom ji jako celek mohli věnovat naší knihovně. Prohlédněte prosím doma knihovny, půdy, bedny s knihami, a když najdete nějaký výtisk a budete ochotní ho věnovat do projektu, napište nám nebo zavolejte a my se již o vše postaráme. Samozřejmostí je vystavení potvrzení o poskytnutém daru.

Děkujeme Vám za Vaši podporu projektu na záchranu kultovní kapesní encyklopedie OKO.

__________________________________________________________________

Pověst kultu, přecházejícího z generace na generaci, má několik českých knižních edic. Jednou z nich je edice, která má přímou souvislost s naším magazínem, je to naučná edice OKO.

Ti dříve narození si určitě vzpomínají na tyto knížky ve formě typického "špalíčku". Byla to naučná edice, díky které první poznatky o světě získaly vlastně už tři generace čtenářů, od roku 1961, první svazek nesl název Tisíc malých dobrodružství a napsal jej Miloš Zapletal. Edici OKO začalo vydávat Státní nakladatelství dětské knihy, v roce 1996 začalo edici OKO vydávat nakladatelství Albatros.

Edice OKO vstoupila v roce 2007 do elektronického věku. Formálně, ale čelně. Vyšly tři nosiče, z nichž každý obsahoval hned 12 titulů. Na podzim roku 2008 spatřilo světlo světa dalších sedmnáct. Princip všech CD titulů edice OKO je stejný. Vlastně se jedná o "překlopenou" knihu, ve které standardně listujeme na obrazovce počítače, kde se udržuje styl edice a zavedená estetika. Ať se to někomu líbí nebo ne, už téměř půl století je tvář edice OKO neměnná jak v tištěné, tak i počítačové podobě.

Jako dítě jsem také měl v knihovně těchto několik malých knížek. Se zájmem jsem je pročítal a netrpělivě čekal, zda mně rodiče zase nějakým „špalíčkem“ neobdarují. Naše děti to teď mají jednodušší, spustí PC nebo tablet, otevřou Google nebo Wikipedii a hotovo.

A tak jsem dostal takový bláznivý nápad. Mnohé z bezmála sta položek seznamu dosud vydaných svazků edice OKO je stále mezi námi. A tak co se nepokusit posbírat a dát dohromady všechny vydané tituly edice OKO? Patronem tohoto projektu bude Spolek OKO společně s magazínem OKO. Věřím, že se nám společně podaří shromáždit celou sbírku, kterou potom symbolicky věnujeme naší knihovně v Újezdě nad Lesy. Součástí předání celé sbírky bude seznam všech podporovatelů a dárců tohoto projektu.

A kam můžete „špalíčky OKO“ donést? Sběrné místo je u našeho kamaráda Jardy Zajpta – ve firmě pro výrobu reklamy a razítek na hlavní silnici Novosibřinská č. 875, kousek od Pneuservisu Trojan na jeho protější straně. Sem můžete v pracovní dny od 9:00 do 15:00 hodin přinést svoje „OKO“. Případně se na telefonním čísle 602 328 534 můžete s paní Zajptovou domluvit na jiné době předání. Budeme velice rádi, když podpoříte tento projekt v podobě darování výtisku/ů Edice OKO. Samozřejmostí je vystavení potvrzení o poskytnutém daru. Jako druhou možnost vám nabízíme odkoupení přinesených výtisků OKA za jednotnou cenu 50 korun za jeden výtisk. Záleží pouze na Vás, jakou formou budete chtít podpořit tento projekt na záchranu kultovní kapesní encyklopedie, projekt „Zachraňte OKO“.

Děkujeme vám za Vaši podporu projektu

Databáze knih