První výlet - MČOV, western a koně, mokřady, studánka, poutní křížek.

3.10.2015

Naše první společné putování jsme zahájili prohlídkou MČOV (malá čistička odpadních vod). Ne každý ví, že takové zařízení máme v Újezdě, ne každý jej vůbec někdy viděl a už vůbec není jisté, kolik občanů vlastně zná čistící procesy, které v tomto zařízení probíhají. Po skončení exkurze v MČOV  jsme se vydali za vzpomínkami na divoký západ, ke kterému neodmyslitelně vždy patřil kůň.

Od koní jsme se vydali na prohlídku světa   vodního ptactva v mokřadech Klánovického lesa a došli až k tajemné studánce, která je ukrytá zrakům turistů i místních obyvatel. Studánka se jmenuje Zelená, ale nám se natolik zalíbila nejen umístěním, ale i svým tvarem, řipomínajícím oko, že jí už ani jinak neřekneme.

Zanecháváme u studánky vzkaz a připojujeme   se tak k dalším poutníkům ke studánce, kteří  ji již navštívili dříve. Jen budete muset najít   skrýš, kde se nachází schránka na vzkazy. A na chvíli se zastavujeme i u dutiny ve stromu, z které se vždy na jaře ozývá křik ptačích mláďat. To abychom příští jaro věděli, kde se nemáme dlouho zdržovat a bránili tak rodičům v krmení.

Na závěr se zastavujeme u Novohradského křížku. Na dětském dvojhřišti zkontrolujeme, zda jsou v pořádku hrací prvky. A celé dopolední putování jsme zakončili obědem v restauraci Stodola, povídáním o právě prožitých zážitcích a plánech na další výlety.