Vánoční koncert s Irenou Budweiserovou

V prosinci jsme připravili vánoční koncert Ireny Budweiserové. Trochu jsme měli obavu, zda si v tomto čase najde dost diváků cestu do divadla ZŠ, ale nakonec jsme ještě přidávali židle. Jako předskokan vystoupil dětský pěvecký soubor Sovička.

Ten působí při naší základní škole pod vedením paní učitelky Daniely Janoušové. Vystoupení složené nejen z koled bylo moc milé i obdivuhodné, neboť sbor vznikl v září 2015 a tvoří jej převážně žáci prvního až třetího ročníku. Proto si myslím, že to nebylo naposledy, kdy jsme se souborem spolupracovali. Už mám něco i za lubem, ale paní učitelka o tom ještě neví, tak nebudu nic prozrazovat.

A pak už za zvuků kytar začal večer plný spirituálů a vánočních písní. Za povšimnutí jistě stojí, že u nás vystoupili ne jen tak ledajací kytaristé. Miloslava Linku mohli diváci často slyšet na koncertech s americkým jazzmanem Hiramem Bulockem a Jaroslava Šindlera například s Jiřím Stivínem či Janou Koubkovou. Zpěvačka Irena Budweiserová zase posluchačům ukázala, že i přes velmi nabitý prosincový program každodenního vystupování je stále dokonalou profesionálkou. A to i mluveným slovem mezi písničkami. Mě osobně nejvíce zaujalo především svižné provedení spirituálu „Joshua Fit The Battle Of Jericho” a baladicky laděná „Zapomeneš” od Marka Ebena.

Věříme, že jsme mnohým divákům udělali vánočním koncertem radost. A o tu nám šlo především.

Vydařená premiéra historicky prvního recitálu operní hudby v Újezdě nad Lesy

Je krátce po 19. hodině a začíná historicky první recitál úvodním slovem Petra Duchka. Oznamuje, že se po třiceti letech vrátil na prkna znamenající svět a že jde o historicky první recitál s operní tvorbou v Újezdě nad Lesy. V tu chvíli hlediště poprvé aplauduje. Po něm už provází recitál uvolněně i vtipně a jeho občasné vstupy mezi skladbami jsou velmi milé a příjemné. Poté, co v nich postupně vyzpovídá účinkující, dojde na další překvapení. Ve druhé půli dá divákům možnost zeptat se vystupujících na cokoliv a ti toho v srdečné atmosféře hojně využívají.

Recitál zahájil tenorista Tomáš Černý árií malíře Cavaradossiho z Pucciniho Toscy a pak už to byla jedna pecka za druhou. Pozorným uším určitě neuniklo, že panu Černému bylo při operním zpěvu i dobře rozumět, což bylo možné ocenit zejména při zpěvu árií Smetanova Jeníka z Prodané nevěsty a prince z Dvořákovy Rusalky či rytíře Rinalda z Armidy, při které vyniklo i Tomášovo zabarvení hrdinného tenoru. Milým překvapením bylo vystoupení choti tenoristy Černého, paní Anety, která recitál doplnila koloraturním sopránem a „Měsíčkem na nebi hlubokém″. Duety manželů Černých z Prodané nevěsty a Verdiho La traviaty pak patřili k jedněm z mnoha vrcholů večera. Zpěv s bravurní citlivostí doplňoval hrou na klavír dirigent Státní opery a ND v Praze pan David Švec.

Ojedinělé hudební tornádo nad Újezdem nad Lesy prolomilo skeptickou bariéru tvrzení, že na periférii Prahy nelze uspořádat kvalitní operní recitál za přijatelnou cenu vstupného. Určitě si to uvědomili i diváci v sále, kteří si nadšeně vyžádali přídavky a místo plánovaného konce ve 20:30 spokojeně odcházeli domů až ve 21:15 hodin.

Jako výraz díků za „pionýrské″ vystoupení na okraji Prahy obdrželi účinkující na závěr recitálu od pořadatelů (a překvapivě i od nadšených diváků) květiny a malé dárky. Radost neskrýval pan Černý, překvapený obrazem s vlastní podobiznou od malířky Libuše Josefy.

Úspěch recitálu předčil očekávání. I proto Spolek OKO v rámci svého projektu „Hvězdy v Újezdě“ chystá další hudební překvapení.